Skoro sezam jest symbolem powodzenia w Afryce trzeba by chyba częściej używać go w kuchni. Zwłaszcza w wypiekach. Zwłaszcza w takim jak to cieście sezamowym . Połączenie sezamu oraz ciemno-brązowego cukru muscovado i suszonych daktyli daje smak nie do opisania i nie do podrobienia. Zdecydowanie do powtórzenia. Na szczęście...
Ciasto sezamowe
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 100 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2,5 łyżki oleju sezamowego (u mnie olej z pestek winogron)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
- kilka posiekanych suszonych daktyli
- 1/4 szklanki uprażonego sezamu
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu (u mnie jogurt bałkański)
Jajka rozkłócić razem z olejem i ekstraktem waniliowym. Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem przez 3 minuty i dodawać na przemian jajka i mąkę. Miksować. Na końcu wmieszać mleko/kefir/jogurt oraz sezam i daktyle. Wymieszać (nie miksować). Wylać do natłuszczonej foremki (użyłam keksówki o wymiarach 16cm x 8cm, Liska proponuje okrągłą formę o średnicy 20 cm). Piec w 175 stopniach przez około 40 minut. Wystudzić w formie
0 komentarze:
Prześlij komentarz