.. będzie więc czas by delektować się pysznym śniadaniem, którym z powodzeniem może stać się ten chlebek. Nie trzeba go niczym smarować, wystarczy mu towarzystwo świeżo zaparzonej kawy. Miłego weekendu!
Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Inspirowany przepisem Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/chlebki-bananowo-cynamonowe.html
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki mielonych migdałów (lub orzechów)
- 140 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki maślanki lub jogurtu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
- łyżka jasnego brązowego cukru oraz łyżka cynamonu do posypania
Zmiksować masło z cukrem. Dodać jajko, miksować. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, oraz mielone migdały. Wymieszać (lub zmiksować na najwolniejszych obrotach). Dodać maślankę/jogurt i wymieszać (nie miksować!). Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (moja keksówka miała wymiary 16 cm x 8cm). Na wierzch ułożyć plasterki jabłek i posypać je brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (piekłam trochę dłużej). Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
2 komentarze:
Na sobotnie, jesienne śniadanie - jak znalazł! Ślicznie wygląda, teki puszysty :)
O na jutro chyba juz nie dam rady, ale moze na niedziele??
Pychotka
Kuchareczka z www.kucharzytrzech.blog.onet.pl
Prześlij komentarz