Jutro sobota..

20 lis 2009

.. będzie więc czas by delektować się pysznym śniadaniem, którym z powodzeniem może stać się ten chlebek. Nie trzeba go niczym smarować, wystarczy mu towarzystwo świeżo zaparzonej kawy. Miłego weekendu!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy

Inspirowany przepisem Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/chlebki-bananowo-cynamonowe.html

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki mielonych migdałów (lub orzechów)
  • 140 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki maślanki lub jogurtu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • łyżka jasnego brązowego cukru oraz łyżka cynamonu do posypania

Zmiksować masło z cukrem. Dodać jajko, miksować. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, oraz mielone migdały. Wymieszać (lub zmiksować na najwolniejszych obrotach). Dodać maślankę/jogurt i wymieszać (nie miksować!). Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (moja keksówka miała wymiary 16 cm x 8cm). Na wierzch ułożyć plasterki jabłek i posypać je brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (piekłam trochę dłużej). Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

2 komentarze:

grazyna pisze...

Na sobotnie, jesienne śniadanie - jak znalazł! Ślicznie wygląda, teki puszysty :)

Anonimowy pisze...

O na jutro chyba juz nie dam rady, ale moze na niedziele??
Pychotka
Kuchareczka z www.kucharzytrzech.blog.onet.pl