Bardzo aromatyczne, lekkie ciacho, na gryza, albo dwa (albo pięć :) ). Smakowite połączenie cynamonu i migdałów. I mój ukochany ekstrakt waniliowy... Oto moja kolejna propozycja na Korzenny Tydzień.
Cinnamon & almond bread
Inspirowane przepisem na Cinnamon and Coconut Bread z bloga Kasi-Gotuję bo lubię, http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/08/Cinnamon-Coconut-Bread.html
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru (u mnie ciemny brązowy muscovado)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 300 ml mleka
- 350 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g stopionego masła
Jajka ubić z cukrem. Mleko wymieszać z wanilią i dodać do masy jajecznej. Miksować. Mąkę wymieszać z migdałami, cynamonem i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy cały czas miksując. Dodać ostudzone masło. Wylać ciasto do natłuszczonej keksówki o wymiarach 10x30 cm. Piec 1 godzinę w 175 stopniach (sprawdzić patyczkiem czy jest suche).
0 komentarze:
Prześlij komentarz