Cinnamon & almond bread

25 lis 2009

Bardzo aromatyczne, lekkie ciacho, na gryza, albo dwa (albo pięć :) ). Smakowite połączenie cynamonu i migdałów. I mój ukochany ekstrakt waniliowy... Oto moja kolejna propozycja na Korzenny Tydzień.

Cinnamon & almond bread


Inspirowane przepisem na Cinnamon and Coconut Bread z bloga Kasi-Gotuję bo lubię, http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/08/Cinnamon-Coconut-Bread.html

  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru (u mnie ciemny brązowy muscovado)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g stopionego masła

Jajka ubić z cukrem. Mleko wymieszać z wanilią i dodać do masy jajecznej. Miksować. Mąkę wymieszać z migdałami, cynamonem i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy cały czas miksując. Dodać ostudzone masło. Wylać ciasto do natłuszczonej keksówki o wymiarach 10x30 cm. Piec 1 godzinę w 175 stopniach (sprawdzić patyczkiem czy jest suche).

0 komentarze: