...z rodzynkami. Bielutka, pulchniutka, po prostu babkowata! :)
Babka jogurtowo-migdałowa z rodzynkami
Zmodyfikowany przepis Dorotus76: http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Babka-jogurtowa.html
- 450 g mąki
- 225 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół opakowania (8 g) cukru migdałowego
- rodzynki (ilość według uznania)
Miksować kilka minut jajka z cukrami. Dodać olej, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rodzynki, wymieszać (nie miksować!). Piec 50-60 minut w 180 stopniach w okrągłej formie z kominkiem o średnicy ok. 23 cm (piekłam z połowy porcji w keksówce 16cm x 8 cm).
2 komentarze:
Idealna do filiżanki kawy w ponure popołudnie :)
A nawet w ponure przedpołudnie :)
Prześlij komentarz