Hiszpański deser na korzenny tydzień. Zachwycił mnie podczas pierwszego pobytu w Hiszpanii, podczas drugiego pobytu nie odpuściłam żadnej okazji do jego zjedzenia.
Ryż gotowany na mleku. Deser niby prosty jak barszcz, ale dzięki aromatycznym dodatkom (cynamon! skórka cytryny! skórka pomarańczy! ekstrakt waniliowy! wanilia!) staje się niezwykły. Czego chcieć więcej na pochmurne jesienne popołudnie?
Arroz con leche
Przepis pochodzi z tej strony: http://delicatessen-world.blogspot.com/2008/09/arroz-con-leche.html
- pół litra mleka (w oryginale 1 litr, jednak ja wolę mniejszą ilość mleka)
- 110 g ryżu
- 150 g cukru
- ziarenka wyskrobane z laski wanilii
- 1 laska cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- skórka z połowy pomarańczy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam od siebie)
- cynamon zmielony
Mleko z laską cynamonu i skórkami cytrusowymi doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać ryż. Gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Dodać cukier, ziarenka wanilii i ekstrakt waniliowy i mieszać aż cukier się rozpuści. Wyłożyć deser do miseczek (podane składniki są na 2 porcje) i posypać mielonym cynamonem.
1 komentarze:
Lubię ryż na mleku... Nigdy właściwie sobie nie robię, chyba, że taki b. szybki na śniadanie, z resztek, ale lubię.
Prześlij komentarz