Dawno nie gościł u mnie sernik. Ten wtargnął do mnie zaproszony, szybko, po królewsku się rozgościł, bowiem jego cudowny korzenno-pomarańczowy, świąteczny zapach wypełniał każdy kąt mojego mieszkania i nie pozwalał o sobie zapomnieć. Nie sposób zapomnieć także jego smaku - rozpływające się w ustach genialne połączenie pomarańczy i przypraw korzennych. Moja kolejna propozycja na Korzenny Tydzień organizowany przez Ptasię z bloga Coś Niecoś, a także na Cytrusowy Weekend, któremu przewodzi Tatter z bloga Palce Lizać.
Sernik korzenno-pomarańczowy
Przepis znalazłam u Liski, zmieniłam trochę proporcję, zeby mozna go było upiec w większej tortownicy; http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/puszysty-sernik-na-piernikowym-spodzie.html
SPÓD:
- 225 g korzennych, kruchych ciastek (lub innych, np. digestive)
- 75 g stopionego masła
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika jeśli nie używamy korzennych ciastek
Ciasteczka drobno pokruszyć w malakserze lub za pomocą tłuczka do mięsa. Wymieszać ze stopionym masłem i przyprawą do piernika.Spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Przelać masę i wstawić do lodówki na pół godziny.
MASA SEROWA:
- 750 g sera (u mnie kremowy serek President)
- 180 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 czubatej łyżki budyniu waniliowego
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
Ser utrzeć z cukami i skórką pomarańczową na gładką masę. Wbijać pojedynczo jajka, dokładnie miksując przed dodaniem następnego. Dodać przyprawę do piernika i budyń, krótko zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut (proponuję przykryć wierzch sernika folią aluminiową - pozostanie biały).
POLEWA JOGURTOWO-POMARAŃCZOWA:
- 150 ml jogurtu naturalnego (u mnie - jogurt grecki)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Składniki polewy wymieszać. Wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie i równomiernie rozprowadzić polewę i piec jeszcze 12-15 minut. Studzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Posypałam sernik mielonym kardamonem, można też użyć gałki muszkatałowej.
1 komentarze:
Narobiłaś mi smaka!
Prześlij komentarz