Sernik korzenno-pomarańczowy

28 lis 2009

Dawno nie gościł u mnie sernik. Ten wtargnął do mnie zaproszony, szybko, po królewsku się rozgościł, bowiem jego cudowny korzenno-pomarańczowy, świąteczny zapach wypełniał każdy kąt mojego mieszkania i nie pozwalał o sobie zapomnieć. Nie sposób zapomnieć także jego smaku - rozpływające się w ustach genialne połączenie pomarańczy i przypraw korzennych. Moja kolejna propozycja na Korzenny Tydzień organizowany przez Ptasię z bloga Coś Niecoś, a także na Cytrusowy Weekend, któremu przewodzi Tatter z bloga Palce Lizać.


Sernik korzenno-pomarańczowy

Przepis znalazłam u Liski, zmieniłam trochę proporcję, zeby mozna go było upiec w większej tortownicy; http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/puszysty-sernik-na-piernikowym-spodzie.html


SPÓD:

  • 225 g korzennych, kruchych ciastek (lub innych, np. digestive)
  • 75 g stopionego masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika jeśli nie używamy korzennych ciastek

Ciasteczka drobno pokruszyć w malakserze lub za pomocą tłuczka do mięsa. Wymieszać ze stopionym masłem i przyprawą do piernika.Spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Przelać masę i wstawić do lodówki na pół godziny.

MASA SEROWA:

  • 750 g sera (u mnie kremowy serek President)
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 czubatej łyżki budyniu waniliowego
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią

Ser utrzeć z cukami i skórką pomarańczową na gładką masę. Wbijać pojedynczo jajka, dokładnie miksując przed dodaniem następnego. Dodać przyprawę do piernika i budyń, krótko zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut (proponuję przykryć wierzch sernika folią aluminiową - pozostanie biały).

POLEWA JOGURTOWO-POMARAŃCZOWA:

  • 150 ml jogurtu naturalnego (u mnie - jogurt grecki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Składniki polewy wymieszać. Wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie i równomiernie rozprowadzić polewę i piec jeszcze 12-15 minut. Studzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Posypałam sernik mielonym kardamonem, można też użyć gałki muszkatałowej.


1 komentarze:

Ania pisze...

Narobiłaś mi smaka!