Na fali wypieków śliwkowych proponuję pyszne ciasto drożdżowe, które, jak na drożdżowe, robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza! :)
Serowy placek ze śliwkami
- 2 szklanki mąki
- 2 dag drozdzy (uzyłam, podobnie jak Ewenka 7 g suszonych)
- pół szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanka cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
Mąkę wymieszać z drozdzami (ze świeżymi zrobić zaczyn). Dodawać w kolejności pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednorodne i błyszczące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, aż zwiększy swą objętość o połowę.
Masa serowa:
- 400 g białego, zmielonego serka
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
Ser utrzeć z cukrem, jajkiem, proszkiem budyniowym i cukrem z prawdziwą wanilią.
Kruszonka:
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyzeczki cynamonu
- ok 1/3 szklanki oleju
- pół szklanki cukru (dałam jasny brązowy muscovado)
Składniki kruszonki połączyć i zagnieść palcami (w razie potrzeby dodać trochę oleju)
- ok. pół kilograma wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, a następnie rozwałkować i wyłozyć do blachy wysmarowanej tłuszczem (użyłam tortownicę o średnicy 23 cm). Na wierzchu rozprowadzić masę serową. Wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Odstawić na 10 minut. Piec w 200 stopniach około 40 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz