Babka rozsypująca się w ustach

27 paź 2009

Przekrucha. Przeurocza. Przepyszna! Od dawna szukałam przepisu na idealną babkę piaskową. Oto on:

Babka piaskowa




Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki : http://mojewypieki.blox.pl/2009/04/Babka-piaskowa.html

  • 150 g masła bądź margaryny
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka (białka oddzielone od zółtek)
  • 150 g cukru (tradycyjnie -dałam nieco mniej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt cytrynowy lub waniliowy do smaku

Tłuszcz zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Żółtka pojedynczo wbijać do masy (zbyt szybkie ich dodanie może spowodować zwarzenie się masy). Mąki przesiać z proszkiem, dodać do masy i wymieszać. Dodać ekstrakt, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i deliatnie wmieszać do ciasta. Wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy na babkę (piekłam w keksówce o wymiarach 16 cm x 8 cm). Piec w 160 stopniach przez około godzinę, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona (Uwaga, babki nie powinno się piec w wyższej temperaturze niż 160 stopni, bo szybko spiecze się od góry, a ze środka wypłynie surowa masa).

0 komentarze: