Ser i czekolada. Małzeństwo idealne. Wróżę im długą i bogatą przyszłość, która jednak mam nadzieję nie będzie odzwierciedlona w moich biodrach oraz udach :) No ale jak tu się oprzec tej parce...
Sernikobrownies z nutką pomarańczy
Przepis inspirowany przepisem Dorotuś z blogu mojewypieki.blox.pl, gdzie figuruje jako "Sernikobrownies z miętą" : http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Sernikobrownies-z-mieta.html
Składniki na masę brownies:
- 125 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy
- 125 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru (dałam pół szklanki i według mnie słodkość była w sam raz)
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego greckiego)
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać mąkę, kakao, cukier i sól. Do mieszanki mącznej dodać masło z czekoladą a następnie pozostałe składniki. Zmiksować na gładką masę.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (ja miałam kostkę zwykłego białego twarogu, który potraktowałam "ustrojstwem" do robienia puree)
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
Wszystkie składniki zmiksować.
Na spód formy (piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm) wyłozyć większość masy brownies. Następnie wyłożyć masę serową i pozostałą brownies. Wymieszać patyczkiem/wykałaczką w esy-floresy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz