Mariaż doskonały

15 paź 2009

Ser i czekolada. Małzeństwo idealne. Wróżę im długą i bogatą przyszłość, która jednak mam nadzieję nie będzie odzwierciedlona w moich biodrach oraz udach :) No ale jak tu się oprzec tej parce...

Sernikobrownies z nutką pomarańczy

Przepis inspirowany przepisem Dorotuś z blogu mojewypieki.blox.pl, gdzie figuruje jako "Sernikobrownies z miętą" : http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Sernikobrownies-z-mieta.html


Składniki na masę brownies:

  • 125 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (dałam pół szklanki i według mnie słodkość była w sam raz)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego greckiego)
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać mąkę, kakao, cukier i sól. Do mieszanki mącznej dodać masło z czekoladą a następnie pozostałe składniki. Zmiksować na gładką masę.

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (ja miałam kostkę zwykłego białego twarogu, który potraktowałam "ustrojstwem" do robienia puree)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy

Wszystkie składniki zmiksować.

Na spód formy (piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm) wyłozyć większość masy brownies. Następnie wyłożyć masę serową i pozostałą brownies. Wymieszać patyczkiem/wykałaczką w esy-floresy.

Piec w 175 stopniach 35-40 minut (ja piekłam 30 minut).

0 komentarze: