Bardzo lubię herbatę earl grey. Plasuje się na drugim miejscu mojego rankingu herbat (triumfy święci zawsze herbata czerwona). Dlatego kiedy zobaczyłam na stronie Wielkie Żarcie przepis na ciasto z earl grey wiedziałam, że prędko je upiekę. No i piekłam je już ze 4 razy :) Oryginalny przepis zawiera także brzoskwinie oraz białą czekoladę, ja jednak wolę wersje bez tych dodatków, z samą tylko herbatą.
Ciasto z herbatą earl grey
Inspirowane przepisem Nutelli ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe24287.html
- 3/4 szklanki cukru (ja zawsze daję mniej cukru niz jest podane w przepisach, tu dałam pół szklanki i moim zdaniem ciasto ma odpowiedni poziom słodkości)
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju (ja daję olej z pestek winogron i jest ok)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki liściastej herbaty earl grey
- (w oryginale jeszcze 1 tabliczka białej czekolady oraz 1 puszka brzoskwiń)
Cukier i jajka zmiksować na puszystą masę. Dodać olej, ekstrakt, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wymieszać. Dodać drobno pokruszoną herbatę (w oryginale - pokroić drobno czekoladę a brzoskwinie odcedzić i pokroic w drobną kostkę. Wrzucić do ciasta). Wlać całość do formy (piekłam w keksówce o wymiarach 26cmx9cm). Piec w 180 stopniach 50 minut (Uwaga! W wersji z brzoskwiniami i czekoladą czas pieczenia wydłużył mi się o jakieś 20 minut).
0 komentarze:
Prześlij komentarz