Ciasto. Śliwki. Czekolaaaadaaaaa!!

17 paź 2009

Sezon śliwkowy juz chyba powoli się kończy (choć właśnie przed sekundką pochłonęłam 3 przeogromne, fioletowo-różowe śliwy) dlatego warto upiec coś z tymi wspaniałymi owocami. Oto przepis na przepyszne ciasto, połączenie śliwek z czekoladą przyprawia o zawrót głowy (przynajmniej mnie:) )

Śliwkowiec z migdałami i czekoladą.

Przepis pochodzi ze wspaniałego bloga www.kuchnianadatlantykiem.com.





  • 500 g śliwek
  • 175 g masła
  • 175 g jasnego brązowego cukru (+2 łyzki do posypania śliwek)
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • 175 g mielonych migdałów (w oryginale są mielone orzechy laskowe)
  • 1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%

4 śliwki pokroić na ćwiartki, resztę na małe kawałki. Czekoladę posiekać drobno. Masło ubić z cukrem na puszystą masę, wbijać pojedynczo jajka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami i powoli, porcjami dodawać do masy. Wymieszać. Wrzucić kawałeczki śliwek oraz drobno pokrojoną czekoladę. Wymieszać.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłozyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek, skórkami do dołu. Posypać 2 łyżkami brązowego cukru. Piec w 180 stopniach około 1 godzinę i 10 minut sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe.

0 komentarze: