Sezon śliwkowy juz chyba powoli się kończy (choć właśnie przed sekundką pochłonęłam 3 przeogromne, fioletowo-różowe śliwy) dlatego warto upiec coś z tymi wspaniałymi owocami. Oto przepis na przepyszne ciasto, połączenie śliwek z czekoladą przyprawia o zawrót głowy (przynajmniej mnie:) )
Śliwkowiec z migdałami i czekoladą.
Przepis pochodzi ze wspaniałego bloga www.kuchnianadatlantykiem.com.
- 500 g śliwek
- 175 g masła
- 175 g jasnego brązowego cukru (+2 łyzki do posypania śliwek)
- 3 jajka
- 175 g mąki
- 175 g mielonych migdałów (w oryginale są mielone orzechy laskowe)
- 1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
4 śliwki pokroić na ćwiartki, resztę na małe kawałki. Czekoladę posiekać drobno. Masło ubić z cukrem na puszystą masę, wbijać pojedynczo jajka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami i powoli, porcjami dodawać do masy. Wymieszać. Wrzucić kawałeczki śliwek oraz drobno pokrojoną czekoladę. Wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłozyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek, skórkami do dołu. Posypać 2 łyżkami brązowego cukru. Piec w 180 stopniach około 1 godzinę i 10 minut sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz