"Co upiec na weekend"

16 paź 2009

Pytam się:

-Co upiec na weekend? Drożdżowe? Szarlotkę? Babkę?
-SERNIK!!

No to jest sernik :)

Sernik cappuccino


Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.blox.pl, ale z moją małą modyfikacją dotyczącą spodu; http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Sernik-cappuccino.html

Spód:

  • 225 g ciasteczek digestive
  • 75 g stopionego masła
  • 2 łyzeczki kawy granulowanej

Ciasteczka drobno pokruszyć, dodać kawę, wymieszać z roztopionym i ostudzonym masłem. Masą ciasteczkową wyłozyć spód tortownicy o średnicy 23 cm szczelnie owiniętej folią aluminiową. Włożyć na pół godziny do lodówki.

  • 800 g sera (dałam wiaderkowy firmy Jana)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (dałam gęstą 12%)
  • 2 łyzki kawy granulowanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru (dałam nieco mniej)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej

Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do ostygnięcia. Zmiksować ser, cukier i mąkę. Wbijać pojedynczo jajka dobrze miksując po dodaniu każdego. Wmieszać śmietanę. Ostudzoną kawę powoli wlewać do masy serowej, miksować. Wylać na schłodzony spód.

Przykryć sernik folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec godzinę. Sernika nie pieczemy do "suchego patyczka", ma być ścięty od góry. Wystudzić, schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.


0 komentarze: