Mroczny plac z gnijącą śliwką :)))

17 paź 2009

Na fali wypieków śliwkowych proponuję pyszne ciasto drożdżowe, które, jak na drożdżowe, robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza! :)

Serowy placek ze śliwkami



Przepis pochodzi z bloga Ewenki-Arabeski; oto link: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/serowy-placek-ze-liwkami.html

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drozdzy (uzyłam, podobnie jak Ewenka 7 g suszonych)
  • pół szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z drozdzami (ze świeżymi zrobić zaczyn). Dodawać w kolejności pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednorodne i błyszczące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, aż zwiększy swą objętość o połowę.

Masa serowa:

  • 400 g białego, zmielonego serka
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią

Ser utrzeć z cukrem, jajkiem, proszkiem budyniowym i cukrem z prawdziwą wanilią.

Kruszonka:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyzeczki cynamonu
  • ok 1/3 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru (dałam jasny brązowy muscovado)

Składniki kruszonki połączyć i zagnieść palcami (w razie potrzeby dodać trochę oleju)

  • ok. pół kilograma wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, a następnie rozwałkować i wyłozyć do blachy wysmarowanej tłuszczem (użyłam tortownicę o średnicy 23 cm). Na wierzchu rozprowadzić masę serową. Wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Odstawić na 10 minut. Piec w 200 stopniach około 40 minut.

0 komentarze: