Urodzinowy sernik.

16 paź 2009

Sernik zamiast tortu. Bardzo mi to odpowiada, bo za tortami nie przepadam, serniki natomiast kocham. Zawsze sięgam najpierw po sernik, nawet jeśli stół ugina się od innych ciast.

Jubilatowi bardzo smakował, zjadł 3 kawałki jeden po drugim, a to chyba najlepsza rekomendacja :)

Sernik pomarańczowo-śliwkowy

Przepis pochodzi z bloga Every Cake You Bake prowadzonego przez Komarkę: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2009/10/sernik-pomaranczowo-sliwkowy.html



SPÓD:

  • 225 g ciasteczek owsianych digestive
  • 75 g stopionego masła

(Komarka proponuje 150 g herbatników i 80 g masła, ale ja uwielbiam serniki ze spodem z ciasteczek owsianych)

Ciasteczka pokruszyć (ja robię to za pomocą tłuczka do mięsa), połączyć z roztopionym masłem i wyłozyć nimi tortownicę o srednicy 23 cm. Wstawić na pół godziny do lodówki.

MASA SEROWA:

  • 800 g dojrzałych śliwek
  • 500 g kremowego serka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka likieru Grand Marnier (nie miałam, więc dałam sok wyciśnięty z pomarańczy)
  • 3 lekko ubite jajka
  • 165 g cukru pudru
  • płatki migdałowe do posypania

Usunąć pestki ze śliwek, pokroić je na połówki. Ser, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, likier/sok i skórkę pomarańczową połączyć i miksować aż masa będzie gładka i puszysta. Wylać ją na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), posypać płatkami migdałów. Piec około 50 minut w 150 stopniach (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić, schłodzić przed podaniem (najlepiej trzymać całą noc w lodówce).

0 komentarze: