Przepis na tego pysznego murzynka dostałam od koleżanki. Nie jest suchy, bo suszone śliwki i dżem nadają mu cudowną wilgotność. Nie jest też zbyt słodki, a to cenię w wypiekach. Trochę przybliża mnie do Świąt, a to dzięki przyprawie do piernika. Jeszcze niecałe 2 miesiące!
Murzynek
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (dałam szklankę ciemnobrązowego cukru muscovado)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 duży kefir
- 2 duże łyżki konfitury wiśniowej lub malinowej, można tez dodać orzechy
- 50 g drobno posiekanych suszonych śliwek
- 150 g rozpuszczonej margaryny
Procedura jest prosta: wymieszać mąkę z soda, cukrem, kakao i przyprawą do piernika. Dodać roztopioną, ostudzoną margarynę. Wymieszać. Dodać kefir i dżem, znów wymieszać. Wlać do formy (np. prostokątna o wymiarach 25x35 cm), wstawić do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz