Bardzo lubię proste i szybkie ciasta - 5 minut pracy, kilkadziesiąt minut pieczenia i juz mozna cieszyć się wspaniałym smakiem. W tym przypadku jest to cudowny smak jabłek zatopionych w przepysznym cieście. Jadłam jeszcze na ciepło bo jestem niecierpliwa :)
Jabłecznik
Przepis znaleziony na blogu White Plate prowadzonym przez Liskę; http://whiteplate.blogspot.com/2008/01/pochwaa-prostoty-jabecznik.html
- 1 szklanka cukru (ja dałam ok. 3/4 szklanki)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu (pominęłam)
- 4-5 małych, obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek (dałam 2 ogromne)
- cukier i cynamon do posypania jabłek
Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodwać olej, wodę, ocet, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do okrągłej formy o średnicy 26 cm. Poukładać na wierzchu jabłka i posypać je cukrem i cynamonem. Piec w 190 stopniach przez około 4o minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
0 komentarze:
Prześlij komentarz