Kawa z mlekiem i sernik

27 paź 2009

Wspominałam juz kiedyś, że serniki kocham miłością bezgraniczną. Właściwie mogłabym jeść tylko serniki. Obojętnie w jakim smaku. A ten jest kawowy. I z orzechami. I pyszny!

Sernik cafe au lait


Przepis pochodzi ze strony White Plate prowadzonej przez Liskę; oryginał tutaj: http://whiteplate.blogspot.com/2007/10/sernik-cafe-au-lait.html

SPÓD:

  • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki stopionego masła

Ciasteczka drobno pokruszyć (malakserem lub za pomocą tłuczka do mięsa). Dodać pozostałe składniki i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem. Schłodzić pół godziny w lodówce.

MASA SEROWA:

  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 750 g kremowego sera (uzyłam President)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych uprazonych w piekarniku
  • 2 łyżki likieru kawowego

W garnuszku rozgrzac 2 łyżki mleka z kawą i masłem. Mieszać az masło się rozpuści i odstawić do wystygnięcia.

Ubić ser z cukrem przez 3 minuty. Dodawać pojedynczo po 1 jajku. Dodać mleko, orzechy, likier i ostudzoną miksturę z garnuszka (masa jest bardzo płynna ale nie przejmować się, taka ma być). Wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 180 stopniach przez około 45-55 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka, tylko do momentu, aż wierzch będzie ścięty i przyrumieni się. Schłodzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Można polać mleczną czekoladą. Ja przyozdobiłam wiórami z gorzkiej czekolady.

0 komentarze: