Marchewka i twarożek

27 paź 2009

Ciasto marchewkowe robi dużą karierę na blogach kulinarnych. Pamiętam jego smak z dzieciństwa, dlatego kiedy natknęłam się na nie na kilku stronach postanowiłam je upiec. Bardzo smacznym dodatkiem jest polewa twarożkowa, idealnie komponuje się z aromatycznym, lekko piernikowym ciastem.

Ciasto marchewkowe z kremowym twarozkiem


Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki; oryginał tutaj: http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Ciasto-marchewkowe-z-kremowym-twarozkiem.html

  • 250 ml oleju
  • 160 g jasnobrązowego cukru
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3 szklanki startej, ubitej marchwi (ok. 700 g)
  • 120 g (ok. 1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Białko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka, olej i nadal ubijać. Dodać marchew, orzechy i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać suche składniki, ponownie wymieszać. Wlać ciasto do formy (u mnie okrągła forma o średnicy 23 cm, może tez być kwadratowa o boku 23 cm). Piec w 180 stopniach przez 60-75 minut sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe.

Przygotować polewę:

  • 80 g kremowego serka (dałam serek homogenizowany)
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam około pół szklanki)

Wszystkie składniki zmiksować. Rozprowadzić po wystudzonym cieście.

0 komentarze: