Najprostsze=najpyszniejsze

23 paź 2009

Bardzo lubię proste i szybkie ciasta - 5 minut pracy, kilkadziesiąt minut pieczenia i juz mozna cieszyć się wspaniałym smakiem. W tym przypadku jest to cudowny smak jabłek zatopionych w przepysznym cieście. Jadłam jeszcze na ciepło bo jestem niecierpliwa :)

Jabłecznik



Przepis znaleziony na blogu White Plate prowadzonym przez Liskę; http://whiteplate.blogspot.com/2008/01/pochwaa-prostoty-jabecznik.html

  • 1 szklanka cukru (ja dałam ok. 3/4 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu (pominęłam)
  • 4-5 małych, obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek (dałam 2 ogromne)
  • cukier i cynamon do posypania jabłek

Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodwać olej, wodę, ocet, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do okrągłej formy o średnicy 26 cm. Poukładać na wierzchu jabłka i posypać je cukrem i cynamonem. Piec w 190 stopniach przez około 4o minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

0 komentarze: