Earl grey

16 paź 2009

Bardzo lubię herbatę earl grey. Plasuje się na drugim miejscu mojego rankingu herbat (triumfy święci zawsze herbata czerwona). Dlatego kiedy zobaczyłam na stronie Wielkie Żarcie przepis na ciasto z earl grey wiedziałam, że prędko je upiekę. No i piekłam je już ze 4 razy :) Oryginalny przepis zawiera także brzoskwinie oraz białą czekoladę, ja jednak wolę wersje bez tych dodatków, z samą tylko herbatą.

Ciasto z herbatą earl grey



Inspirowane przepisem Nutelli ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe24287.html

  • 3/4 szklanki cukru (ja zawsze daję mniej cukru niz jest podane w przepisach, tu dałam pół szklanki i moim zdaniem ciasto ma odpowiedni poziom słodkości)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju (ja daję olej z pestek winogron i jest ok)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki liściastej herbaty earl grey
  • (w oryginale jeszcze 1 tabliczka białej czekolady oraz 1 puszka brzoskwiń)

Cukier i jajka zmiksować na puszystą masę. Dodać olej, ekstrakt, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wymieszać. Dodać drobno pokruszoną herbatę (w oryginale - pokroić drobno czekoladę a brzoskwinie odcedzić i pokroic w drobną kostkę. Wrzucić do ciasta). Wlać całość do formy (piekłam w keksówce o wymiarach 26cmx9cm). Piec w 180 stopniach 50 minut (Uwaga! W wersji z brzoskwiniami i czekoladą czas pieczenia wydłużył mi się o jakieś 20 minut).

0 komentarze: