Po świątecznych, ciężkich ciastach trzeba trochę odpocząć. Wcale jednak nie chodzi mi o odpoczynek od ciast :) Mam na myśli lekkie i zdrowe wypieki, takie jak to przepyszne (i przełatwe) ciasto otrębowe. Bogate w błonnik pomoże uporać się z poświątecznym trawieniem :) Ciasto dodaję do akcji Festiwal (s)maku.
Ciasto otrębowe
Przepis znaleziony na Moich Wypiekach: http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Ciasto-otrebowe.html (wprowadziłam kilka zmian)
- 1,5 szklanki otrębów (użyłam otrębów owsianych)
- niecała szklanka brązowego cukru
- pół szklanki suchego maku
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 190 g masła lub margaryny
- 100 g posiekanych, suszonych moreli
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek siemienia lnianego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 komentarze:
Idealna propozycja na chwilę odpoczynku po świętach... przed Sylwestrem ;)! Siemię lniane, otręby... to naprawdę zdrowa "bomba"! ;D
Dziękuje za udział w akcji :).
Ciasto brzmi swietnie :)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Marto! :)
Prześlij komentarz