Sernik, mak, seromak

23 gru 2009

Jestem bardzo dumna z tego ciasta. To wszysto co napiszę, bo słowa są zbędne :) Dodam jeszcze, że ten seromak na stałe zagości w repertuarze moich wypieków "na-specjalne-okazje".

Seromak

Przepis Doroty z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2008/03/Seromak.html

SPÓD:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła/margaryny
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta i wstawić do lodówki (na 1 godzinę). Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę (bardzo duzą, moja miała 35x45 cm). Podpiec w 190 stopniach przez 15-20 minut (do zrumienienia).
MASA MAKOWA:
  • 4 i 2/3 szklanki maku
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g koryntek
  • 50 g kandyzowanego ananasa
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki bułki tartej (użyłam kaszy mannej)
  • parę kropelek olejku migdałowego
Mak sparzyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać bakalie, olejek i tartą bułkę, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową.
MASA SEROWA:
  • 1,2 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać więcej, mi szklanka w zupełności wystarcza)
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać ser po 1 łyżce, dokładnie ubijać. Dodać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na nią masę serową. Piec w 175 stopniach przez około godzinę. Przykryć sernik folią aluminiową by pozostał biały. Wystudzić i schłodzić przed podaniem. Sernik z dnia na dzień nabiera lepszego smaku.

0 komentarze: