Zapraszam na ciasto

27 gru 2009

Całkiem zwykłe ciasto. Składniki na nie pewnie każdy zawsze ma w lodówce. Nie trzeba nawet się trudzić i brudzić miksera. Takie zwykłe, leniwe ciasto melt & mix. Zwykłe, ale za to jakie pyszne!

Ciasto cynamonowe z orzechami włoskimi

Przepis znaleziony na blogu Majany: http://majanaboxing.blox.pl/2008/11/Ciasto-cynamonowe-z-orzechami.html

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru muscovado (Majana podaje 1 i 1/2 szklanki białego cukru; mi bardziej odpowiada wersja z brązowym)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (u Majany - maślanka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałowych do posypania + 1 łyżka brązowego cukru

Wymieszać olej z cukrem. Wbić jajko, ubić. Dodać mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą i przyprawami, wymieszać. Wsypać orzechy i rodzynki. Dodać jogurt i wymieszać. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy (piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm). Posypać wierzch płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.

3 komentarze:

eklerek pisze...

Aż mi zapachniało cynamonem.. :)
Chyba można by wykreślić imbir? I byłoby idealne jak dla mnie. :D

Marta pisze...

Pewnie że można! Właściwie następnym razem imbir zastąpiłabym kardamonem. A cynamonem pachnie faktycznie niesamowicie!:)

Adrijah pisze...

A ja bym właśnie bardzo chętnie sypnęła imbir :) ale z kardamonem brzmi równie ciekawie