Całkiem zwykłe ciasto. Składniki na nie pewnie każdy zawsze ma w lodówce. Nie trzeba nawet się trudzić i brudzić miksera. Takie zwykłe, leniwe ciasto melt & mix. Zwykłe, ale za to jakie pyszne!
Ciasto cynamonowe z orzechami włoskimi
Przepis znaleziony na blogu Majany: http://majanaboxing.blox.pl/2008/11/Ciasto-cynamonowe-z-orzechami.html
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru muscovado (Majana podaje 1 i 1/2 szklanki białego cukru; mi bardziej odpowiada wersja z brązowym)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (u Majany - maślanka)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- garść rodzynek
- garść płatków migdałowych do posypania + 1 łyżka brązowego cukru
Wymieszać olej z cukrem. Wbić jajko, ubić. Dodać mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą i przyprawami, wymieszać. Wsypać orzechy i rodzynki. Dodać jogurt i wymieszać. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy (piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm). Posypać wierzch płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
3 komentarze:
Aż mi zapachniało cynamonem.. :)
Chyba można by wykreślić imbir? I byłoby idealne jak dla mnie. :D
Pewnie że można! Właściwie następnym razem imbir zastąpiłabym kardamonem. A cynamonem pachnie faktycznie niesamowicie!:)
A ja bym właśnie bardzo chętnie sypnęła imbir :) ale z kardamonem brzmi równie ciekawie
Prześlij komentarz