A dziś na kolację..

2 gru 2009

..domowy budyń waniliowy. Śmiem twierdzić, iż wszystko co domowe jest 100 razy lepsze od tego co nie-domowe. Mogę też powiedzieć, że ten budyń jest nawet 101 razy lepszy od gotowego budyniu w proszku. Polecam użycie cukru z prawdziwą wanilią - daje boski smak i aromat.

Domowy budyń waniliowy



  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół laski wanilii
  • 2 nakrętki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Wyskrobać ziarenka z laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem, ziarenkami wanilii i ekstraktem waniliowym. Pół szklanki mleka zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć moc na palniku, zagotować i gotować minutę. Gotowy budyń przelać do miseczek. Moje budynie podałam ze śliwkami w czekoladzie.

1 komentarze:

Ania pisze...

Też preferuję wszystko co domowe.