..domowy budyń waniliowy. Śmiem twierdzić, iż wszystko co domowe jest 100 razy lepsze od tego co nie-domowe. Mogę też powiedzieć, że ten budyń jest nawet 101 razy lepszy od gotowego budyniu w proszku. Polecam użycie cukru z prawdziwą wanilią - daje boski smak i aromat.
Domowy budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- pół laski wanilii
- 2 nakrętki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Wyskrobać ziarenka z laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem, ziarenkami wanilii i ekstraktem waniliowym. Pół szklanki mleka zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć moc na palniku, zagotować i gotować minutę. Gotowy budyń przelać do miseczek. Moje budynie podałam ze śliwkami w czekoladzie.
1 komentarze:
Też preferuję wszystko co domowe.
Prześlij komentarz