Zdrowo! Makowo!

29 gru 2009

Po świątecznych, ciężkich ciastach trzeba trochę odpocząć. Wcale jednak nie chodzi mi o odpoczynek od ciast :) Mam na myśli lekkie i zdrowe wypieki, takie jak to przepyszne (i przełatwe) ciasto otrębowe. Bogate w błonnik pomoże uporać się z poświątecznym trawieniem :) Ciasto dodaję do akcji Festiwal (s)maku.
Ciasto otrębowe

Przepis znaleziony na Moich Wypiekach: http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Ciasto-otrebowe.html (wprowadziłam kilka zmian)

  • 1,5 szklanki otrębów (użyłam otrębów owsianych)
  • niecała szklanka brązowego cukru
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 190 g masła lub margaryny
  • 100 g posiekanych, suszonych moreli
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, ubijać. Wsypać otręby, mak i siemie lniane i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wsypać morele i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki. Piec w 200 stopniach przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem).

2 komentarze:

Nette7 pisze...

Idealna propozycja na chwilę odpoczynku po świętach... przed Sylwestrem ;)! Siemię lniane, otręby... to naprawdę zdrowa "bomba"! ;D
Dziękuje za udział w akcji :).

Bea pisze...

Ciasto brzmi swietnie :)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Marto! :)