..i migdały. Czyli kolejny wypiek nie-świąteczny. Pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe, idealnie upieczone i wyrośnięte, a do tego soczyste, aromatyczne gruszki i niesamowita, migdałowo-sezamowa kruszonka. Sezam dość mocno dominuje w tym cieście, ale to połączenie smaków jest wyjątkowo kuszące i bardzo mi odpowiada. Polecam!
Ciasto jogurtowe z gruszkami i migdałowo-sezamową kruszonką
- 1 kubeczek (150 g) jogurtu, koniecznie pełnotłustego (użyłam jogurtu greckiego)
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru (dałam niecałe półtora)
- 1 kubeczek oleju
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 cukier migdałowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- gruszki, obrane i pokrojone w plasterki (dałam 3 duże gruszki, które po obraniu położyłam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć sok)
Kruszonka:
- 125 g stopionego masła
- 1 niepełna szklanka mąki
- pół szklanki migdałów pokrojonych w słupki lub płatków migdałowych
- pół szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
Wymieszać wszystkie składniki kruszonki i odstawić.
Białka ubić na sztywno. Dodawać kolejno żółtka, mieszać delikatnie łyżką. Dodawać cukier, cukier migdałowy, olej, jogurt. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy (piekłam w blaszce o wymiarach 25x35 cm). Ułożyć plasterki gruszek, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.
2 komentarze:
Ciekawy przepis, zwłaszcza, że ostatnio polubiłam chałwę i intrygują mnie inne sezamowe smaki ;)
Lubie wszystkie ciasta, ktore zawieraja jogurt. Cos czuje, ze i to przypadloby mi do smaku...
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz