Księżyce pełne migdałów

3 sty 2010

Zapraszam na pyszne ciasteczka. Bardzo kruche, bogate w moje ulubione migdałowo-waniliowe aromaty.

Księżyce migdałowe

Znalezione u Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2009/01/wiedeskie-ksiyce-migdaowe.html

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

Wymieszać migdały i cukier. Utrzeć masło, dodać do niego mieszankę migdałową i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, a następnie sól i mąkę wmiksowywać na małych obrotach. Zawinąć ciasto z folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Formować z ciasta kuleczki (ok.2,5 cm średnicy) a następnie rolować w księżyce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w ok. 4 cm odstępach). Piec w 175 stopniach przez 8-10 minut (odwrócić w połowie pieczenia). Brzegi ciasteczek powinny być jasni brązowe, a wierzch tylko lekko przyrumieniony. Studzić na kratce. Moje księżyce polałam cienką warstewką stopionej czekolady.


1 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

jejku, migdały i wanilia! niebo, muszę zapisać. :D