Melasa

25 gru 2009

Na ostatnie chwile świętowania proponuję mięciutki i wilgotny piernik na melasie. Idealny na przejedzenie, bo nie jest zbyt słodki ani ciężki. Do tego ma fantastycznie ciemny kolor i smak melasy. Polecam!

Piernik na melasie


Przepis znaleziony na Moich Wypiekach: http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Wilgotny-piernik-na-melasie.html

  • 145 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru (użyłam cukru brązowego)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 120 g melasy (użyłam melasy trzcinowej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki cynamonu

Wymieszać mąkę, sodę, proszek i przyprawy. Dodać cukier i rozkłócone jajko wymieszane z mlekiem. W rondelku podgrzać masło z melasą do momentu rozpuszczenia się masła (nie gotować). Gorącą mieszaninę wlać do mąki i zmiksować. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki (piekłam w keksówce o wymiarach 16 cm x 8 cm) i piec w 180 stopniach przez 50 minut.

0 komentarze: