Na ostatnie chwile świętowania proponuję mięciutki i wilgotny piernik na melasie. Idealny na przejedzenie, bo nie jest zbyt słodki ani ciężki. Do tego ma fantastycznie ciemny kolor i smak melasy. Polecam!
Piernik na melasie
Przepis znaleziony na Moich Wypiekach: http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Wilgotny-piernik-na-melasie.html
- 145 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru (użyłam cukru brązowego)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 60 g masła
- 120 g melasy (użyłam melasy trzcinowej)
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki przyprawy korzennej
- pół łyżeczki cynamonu
Wymieszać mąkę, sodę, proszek i przyprawy. Dodać cukier i rozkłócone jajko wymieszane z mlekiem. W rondelku podgrzać masło z melasą do momentu rozpuszczenia się masła (nie gotować). Gorącą mieszaninę wlać do mąki i zmiksować. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki (piekłam w keksówce o wymiarach 16 cm x 8 cm) i piec w 180 stopniach przez 50 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz