Jogurt, gruszka, sezam..

12 gru 2009

..i migdały. Czyli kolejny wypiek nie-świąteczny. Pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe, idealnie upieczone i wyrośnięte, a do tego soczyste, aromatyczne gruszki i niesamowita, migdałowo-sezamowa kruszonka. Sezam dość mocno dominuje w tym cieście, ale to połączenie smaków jest wyjątkowo kuszące i bardzo mi odpowiada. Polecam!

Ciasto jogurtowe z gruszkami i migdałowo-sezamową kruszonką


Lekko zmodyfikowany przepis Asi z Kwestii Smaku; oryginał tutaj: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/morele/ciasto_z_morelami/przepis.html

Ciasto:

  • 1 kubeczek (150 g) jogurtu, koniecznie pełnotłustego (użyłam jogurtu greckiego)
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru (dałam niecałe półtora)
  • 1 kubeczek oleju
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 cukier migdałowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gruszki, obrane i pokrojone w plasterki (dałam 3 duże gruszki, które po obraniu położyłam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć sok)

Kruszonka:

  • 125 g stopionego masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • pół szklanki migdałów pokrojonych w słupki lub płatków migdałowych
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu

Wymieszać wszystkie składniki kruszonki i odstawić.

Białka ubić na sztywno. Dodawać kolejno żółtka, mieszać delikatnie łyżką. Dodawać cukier, cukier migdałowy, olej, jogurt. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy (piekłam w blaszce o wymiarach 25x35 cm). Ułożyć plasterki gruszek, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.

2 komentarze:

Teina pisze...

Ciekawy przepis, zwłaszcza, że ostatnio polubiłam chałwę i intrygują mnie inne sezamowe smaki ;)

Konsti pisze...

Lubie wszystkie ciasta, ktore zawieraja jogurt. Cos czuje, ze i to przypadloby mi do smaku...
Pozdrawiam!