Ciacho dla wielbicieli michałków (tak!! dla mnie, dla mnie!!:) ). Ich orzechowy, czekoladowy smak intensywnie dominuje w cieście, dlatego postanowiłam skontrastować go z orzeżwiającą, cytrynową polewą z twarożku. Efekt WOW gotowy! :)
Ciasto z michałkami i cytrynowym twarożkiem
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml oleju
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g posiekanych suszonych moreli
- posiekane michałki (użyłam 5 cukierków)
- 100 g twarożku (kremowego, lub zmielonego jak na serniki)
- 25 g miękkiego masła
- skórka i sok z 1 dużej cytryny
- pół szklanki cukru pudru (według smaku)
6 komentarze:
lubię ciasta z suszonymi morelami :)
to coś dla mojej Mamy, bo Ona jest miłośniczką michałków i kasztanków (:
kocham michałki!
chociaż piszesz, że dominują, to ja się zastanawiam, czy 5 by mi wystarczyło.:]
Mój M uwielbia Michałki :) Bardzo fajny pomysł na ciasto :)
O michałki nie jadłam od wieków :) Ciasto pysznie wygląda
ach, nie wpadłam nigdy żeby dodac do ciasta te pyszne cukiereczki. i gdybym je piekła to pewnie nie byłoby ich 5, a dwa razy więcej :-)
Prześlij komentarz