Skończyłam uczelnię medyczną, więc powinnam promować zdrowe odżywanie się. Prezentuję więc ciasto, które w zasadzie można uznać za zdrowsze od innych - nie zawiera tłuszczu, jest lekkie, z dodatkiem mąki razowej i jabłek. Dietę złożoną z ciast w takim stylu mogłabym stosować na okrągło :)
Ciasto z jabłkami, jogurtem i mąką razową
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 3 jajka
- 100 g brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka (można też użyć gruszek)
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: migdały w płatkach na wierzch
5 komentarze:
mmm kojarzy mi się z dzieciństwem :) pyszne!
Nie no, genialne. Pewnie nie jest to szczyt sztuki cukierniczej, ale dla kogoś kto powinien się ograniczać ;) to całkiem niezła propozycja. A przynajmniej nie wywołująca wyrzutów sumienia. Ja bym pokombinowała z ciastem, by można w nie było zawinąć uduszone wcześniej (z mniejszą ilością cukru, za to z rodzynkami) jabłka. Albo hm... można wyczarować spód z ciasta z w/w składników (ktos wie jak?).Póki co nie mam swojej kuchni i piekarnika. ;) Pozdrawiam.
te duże kawałki jabłek.. i cynamon. cudne ciasto.
A czy dodanie mąki pszennej jest konieczne? Czy wystarczy tylko razowa?
a czy może być tortownicy o średnicy 24 ?
Prześlij komentarz