Drożdżówki z rabarbarem

15 maj 2010

Rabarbar to słońce, wiosna, ogródek. Szkoda tylko, że dzisiejszy dzień można opisać jako deszcz, jesień,  mieszkanie. No cóż, jem więc te pyszne drożdżówki z rabarbarem i czekam na dzień, w którym wreszcie zostawię w domu parasol.

Drożdżówki z rabarbarem


Składniki na 18 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 14 g drożdży instant
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 kg rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • jajko i mleko do posmarowania
W garnuszku podgrzać lekko mleko z cukrem i miodem. Ostudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, jajko i masło. Zagnieść ciasto (będzie dość luźne). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować kulki i ułożyć je na blaszce wysypanej mąką. Przykryć i odstawić na 20 minut. Przy użyciu dna szklanki obsypanego mąką robić zagłębienia w kulkach i układać w nich pokrojony w kostkę rabarbar. Posypać owoce cukrem, a boki drożdżówek posmarować jajkiej wymieszanym z mlekiem. Piec  w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.




Przepis dodaję do akcji "Rabarbarowe wypieki".

4 komentarze:

Nette7 pisze...

Nie jadłam jeszcze w tym roku rabarbaru! To brzmi jak grzech :)... a Ty takie pyszności serwujesz- zazdroszczę tych drożdżówek bardzo!
U mnie pada. Od rana. Więc słucham, jak "Ciągle pada" http://www.youtube.com/watch?v=0aO5MIdjAlc&feature=related ... I chyba zaraz pójdę kupić rabarbar ;)...

Waniliowa Chmurka pisze...

Piękne drożdżóweczki:*
Kocham drożdżowe wypieki!
A rabarbar świetnie się z nimi łączy:)
Pozdrawiam:*

asieja pisze...

te drożdżówki to takie małe słoneczka.
dziś i ja mam rabarbar. na jutro zostało dużo. i na pojutrze. może i drożdżówki wyczarujemy.

Hanna Mi pisze...

Urocze bułeczki. Apetyczne i ze składnikiem sezonowym. Idelane. :-)