Ciasto z michałkami i cytrynowym twarożkiem

2 maj 2010

Ciacho dla wielbicieli michałków (tak!! dla mnie, dla mnie!!:) ). Ich orzechowy, czekoladowy smak intensywnie dominuje w cieście, dlatego postanowiłam skontrastować go z orzeżwiającą, cytrynową polewą z twarożku. Efekt WOW gotowy! :)

Ciasto z michałkami i cytrynowym twarożkiem

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanych suszonych moreli
  • posiekane michałki (użyłam 5 cukierków)
Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej, białej masy. Dodać olej nadal miksując. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i solą i dodać do ciasta, wymieszać. Wmieszać morele i michałki. Ciasto wyłożyć do foremki (keksówka ok. 16cmx8 cm) i piec w 180 stopniach przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • 100 g twarożku (kremowego, lub zmielonego jak na serniki)
  • 25 g miękkiego masła
  • skórka i sok z 1 dużej cytryny
  • pół szklanki cukru pudru (według smaku)
Całość zmiksować i polać upieczone ciasto.

6 komentarze:

Paula pisze...

lubię ciasta z suszonymi morelami :)

viridianka pisze...

to coś dla mojej Mamy, bo Ona jest miłośniczką michałków i kasztanków (:

cukrowa wróżka pisze...

kocham michałki!
chociaż piszesz, że dominują, to ja się zastanawiam, czy 5 by mi wystarczyło.:]

kasiaaaa24 pisze...

Mój M uwielbia Michałki :) Bardzo fajny pomysł na ciasto :)

gosia99 pisze...

O michałki nie jadłam od wieków :) Ciasto pysznie wygląda

asieja pisze...

ach, nie wpadłam nigdy żeby dodac do ciasta te pyszne cukiereczki. i gdybym je piekła to pewnie nie byłoby ich 5, a dwa razy więcej :-)