Ciasto marchewkowe przełożone cytrynowym serkiem

6 maj 2010


Mam ostatnio ochotę na klimaty korzenne i piernikowe. Takie klimaty mogą stworzyć np. to pyszne ciasto marchewkowe, czy dopiekającą się właśnie w piekarniku babka piernikowa z melasą (przepis później). Aby ciasto marchewkowe było bardziej wilgotne można dodać posiekanego ananasa (około pół szklanki) lub mus jabłkowy. Ja zrobiłam je bez tych dodatków i podobno zniknęło w mig :)

Ciasto marchewkowe z serkiem cytrynowym

Przepis pochodzi z tej strony: http://joyofbaking.com/CarrotCake.html
  • 100 g orzechów, podpieczonych i posiekanych (pominęłam z braku czasu na siekanie i zasadniczo z braku orzechów :) )
  • 340 g surowej marchewki startej na tarce o dość drobnych oczkach (zużyłam 3 marchewki średniej wielkości)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 250 g cukru (w oryginale 300 g)
  • 250 ml oleju np. słonecznikowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ubić jajka, dodać cukier i ubijać do uzyskania puszystej masy. Powoli dodawać olej oraz ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, solą i cynamonem, wymieszać. Wmieszać marchewkę i posiekane orzechy. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g serka kremowego (użyłam Presidenta)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka i sok z 1 dużej cytryny
Zmikoswać masło z serem. Dodać cukier, ekstrakt i cytrynę, zmiksować.
Kremem przełożyć upieczone i wystudzone ciasto.

5 komentarze:

Paula pisze...

najbardziej w tym cieście spodobał mi się krem :) musi wspaniale współgrać ze smakiem ciacha!

asieja pisze...

ten cytrynowy serek cudny

wiesz, i mi jakoś ostatnio blisko do korzennych smaków i aromatów. zaczęłam od herbaty i cynamonu dosypanego do jogurtu.

Patrizia pisze...

Jak ja kocham marchewkowe.. :)

wiosenka27 pisze...

Pyszne ciasto:)

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo ciekawe ciasto :) Z pewnością wilgotne i pyszne :)