Mam ostatnio ochotę na klimaty korzenne i piernikowe. Takie klimaty mogą stworzyć np. to pyszne ciasto marchewkowe, czy dopiekającą się właśnie w piekarniku babka piernikowa z melasą (przepis później). Aby ciasto marchewkowe było bardziej wilgotne można dodać posiekanego ananasa (około pół szklanki) lub mus jabłkowy. Ja zrobiłam je bez tych dodatków i podobno zniknęło w mig :)
Ciasto marchewkowe z serkiem cytrynowym
Przepis pochodzi z tej strony: http://joyofbaking.com/CarrotCake.html
- 100 g orzechów, podpieczonych i posiekanych (pominęłam z braku czasu na siekanie i zasadniczo z braku orzechów :) )
- 340 g surowej marchewki startej na tarce o dość drobnych oczkach (zużyłam 3 marchewki średniej wielkości)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jajka
- 250 g cukru (w oryginale 300 g)
- 250 ml oleju np. słonecznikowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- 200 g serka kremowego (użyłam Presidenta)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka i sok z 1 dużej cytryny
Kremem przełożyć upieczone i wystudzone ciasto.
5 komentarze:
najbardziej w tym cieście spodobał mi się krem :) musi wspaniale współgrać ze smakiem ciacha!
ten cytrynowy serek cudny
wiesz, i mi jakoś ostatnio blisko do korzennych smaków i aromatów. zaczęłam od herbaty i cynamonu dosypanego do jogurtu.
Jak ja kocham marchewkowe.. :)
Pyszne ciasto:)
Bardzo ciekawe ciasto :) Z pewnością wilgotne i pyszne :)
Prześlij komentarz