Sernik łączący w sobie wszystko co uwielbiam: wanilię, kajmak i korzenne klimaty. Niestety wyszedł mi niski, a to dlatego, że w trakcie jego przygotowywania przypomniałam sobie o zepsutych 2 tortownicach.. Musiałam go więc upiec w dużej blaszce 30x40 cm. Tak więc jest z niego taki niziołek, ale smakuje wyśmienicie!
Sernik cynamonowo-kajmakowy
Przepis z White Plate: http://whiteplate.blogspot.com/2010/05/wyjatkowo-zimny-maj-i-sernik-cynamonowo.html
SPÓD:
- 150 g biszkoptów
- 50 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 białko
- 1 łyżeczka cynamonu (u Liski - 1 łyżka kakao)
Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i rozdrobnić. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm. Boki tortownicy dokładnie owinąć folią aluminiową.
MASA:
- 1000 g sera zmielonego (użyłam, tak jak Liska, sera firmy dr Oetker)
- 120 g cukru pudru
- 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka cynamonu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 400 g masy kajmakowej lub krówkowej (użyłam masy krówkowej o smaku kokosowym)
4 komentarze:
mniam
uwielbiam kajmajk ! A połaczenie z cynamonem intrygujące
zapraszam - ostatnie 3 godziny konkursu !!!http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html
jadłam raz sernik z kajmakiem, nie miał co prawda cynamonu, ale był cudowny w smaku.
wybornie wygląda!
Musi być pyszny! Bardzo dawno nie jadłam sernika, nigdy nie jadłam w takiej wersji smakowej! Czas najwyższy to nadrobić!
Pozdrowienia:)
Prześlij komentarz