Sernik cynamonowo-kajmakowy

22 maj 2010

Sernik łączący w sobie wszystko co uwielbiam: wanilię, kajmak i korzenne klimaty. Niestety wyszedł mi niski, a to dlatego, że w trakcie jego przygotowywania przypomniałam sobie o zepsutych 2 tortownicach.. Musiałam go więc upiec w dużej blaszce 30x40 cm. Tak więc jest z niego taki niziołek, ale smakuje wyśmienicie!

Sernik cynamonowo-kajmakowy

Przepis z White Plate: http://whiteplate.blogspot.com/2010/05/wyjatkowo-zimny-maj-i-sernik-cynamonowo.html

SPÓD:
  • 150 g biszkoptów
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cynamonu (u Liski - 1 łyżka kakao)
Nagrzać piekarnik do 200 st.
Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i rozdrobnić. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm. Boki tortownicy dokładnie owinąć folią aluminiową.

MASA:
  • 1000 g sera zmielonego (użyłam, tak jak Liska, sera firmy dr Oetker)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 400 g masy kajmakowej lub krówkowej (użyłam masy krówkowej o smaku kokosowym)
Zmiksować ser z cukrem i wanilią. Dodawać po 1 jajku i żółtku, miksować. Dodać mąkę, cynamon i śmietankę. Następnie dodawać po 1 łyżce masy kajmakowej i krótko miksować (tak, aby zachować w masie kawałeczki kajmaku). Wylać masę na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1 godzinę i 30-40 minut.  Studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Odstawić na kilka godzin żeby stężał (ja wstawiłam do lodówki na całą noc).

4 komentarze:

dorota pisze...

mniam
uwielbiam kajmajk ! A połaczenie z cynamonem intrygujące

zapraszam - ostatnie 3 godziny konkursu !!!http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

asieja pisze...

jadłam raz sernik z kajmakiem, nie miał co prawda cynamonu, ale był cudowny w smaku.

Paula pisze...

wybornie wygląda!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Musi być pyszny! Bardzo dawno nie jadłam sernika, nigdy nie jadłam w takiej wersji smakowej! Czas najwyższy to nadrobić!
Pozdrowienia:)