Pyszne połączenie smaków: słodkie bezy i przełamujące słodycz cytryna i kawa. Krem kawowy przygotowany z sera mascarpone jest zdecydowanie lżejszy i (moim zdaniem) smaczniejszy od tych robionych z masła.
Bezy cytrynowe z kremem kawowym
- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotować krem kawowy:
(przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia: http://www.wielkiezarcie.com/recipe50811.html)
- 125 g sera mascarpone
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
- pół łyżeczki cukru
Kremem przełożyć upieczone i wystudzone bezy.
7 komentarze:
Od ZAWSZE uwielbiam bezy! A te - od samego patrzenia z rozkoszy kręci się w głowie:)
Aż ślinka cieknie na ich widok.
Super!
taki bezik z kremem kawowym to czysta poezja!!!
bezy i cytryna.pysznie.
Marto! Witaj, to moja pierwsza wizyta u Ciebie i muszę przyznać, iż od razu powalające wrażenie dzięki tym cudownym bezom - smaki kawowe i cytrynowe to moje NR1, więc mam ochotę "wydrapać" te bezy z ekranu:)
Pozdrawiam ciepło i zapraszam także na moje strony:)
Wspaniałe beziki, śliczne zdjęcia, pozdrawiam :)
Dziękuję za komentarze i zachęcam do spróbowania bez. Bez bez życie jest ubogie! :)))
Prześlij komentarz