Bezy cytrynowe z kremem kawowym

22 kwi 2010

Pyszne połączenie smaków: słodkie bezy i przełamujące słodycz cytryna i kawa. Krem kawowy przygotowany z sera mascarpone jest zdecydowanie lżejszy i (moim zdaniem) smaczniejszy od tych robionych z masła.

Bezy cytrynowe z kremem kawowym

  • 4 białka
  • 250 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Ubijać białka miskerem, dodając po 1 łyżce cukru. Stopniowo wlewać sok z cytryny i nadal ubijać. Masa musi być bardzo sztywna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią masę (można użyć rękawa cukierniczego, ja nie użyłam). Piec (wysuszać) około 70-80 minut w 115-120 stopniach.

Przygotować krem kawowy:

(przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia: http://www.wielkiezarcie.com/recipe50811.html)
  • 125 g sera mascarpone
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki cukru
Śmietankę wymieszać z kawą i cukrem. Zmiksować z mascarpone aż powstania jednolita masa.
Kremem przełożyć upieczone i wystudzone bezy.

7 komentarze:

Nika pisze...

Od ZAWSZE uwielbiam bezy! A te - od samego patrzenia z rozkoszy kręci się w głowie:)

Anonimowy pisze...

Aż ślinka cieknie na ich widok.
Super!

myniolinka pisze...

taki bezik z kremem kawowym to czysta poezja!!!

asieja pisze...

bezy i cytryna.pysznie.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Marto! Witaj, to moja pierwsza wizyta u Ciebie i muszę przyznać, iż od razu powalające wrażenie dzięki tym cudownym bezom - smaki kawowe i cytrynowe to moje NR1, więc mam ochotę "wydrapać" te bezy z ekranu:)
Pozdrawiam ciepło i zapraszam także na moje strony:)

anytsujx pisze...

Wspaniałe beziki, śliczne zdjęcia, pozdrawiam :)

Marta pisze...

Dziękuję za komentarze i zachęcam do spróbowania bez. Bez bez życie jest ubogie! :)))