Temperatura spadła, czas uruchomić piekarnik.
Sernik z białą czekoladą i malinami
Przepis z bloga Brulion z przepisami: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2010/04/sernik-z-biala-czekolada-i-malinami.html
SPÓD:
- 12 ciasteczek digestive
- 60 g stopionego masła
Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i wcisnąć w spód tortownicy o średnicy 20 cm (moja miała 24 cm, dlatego mój sernik jest niski) wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.
MASA SEROWA:
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- 100 g sera mascarpone
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki (pominęłam)
- 3/4 szklanki cukru pudru (polecam jednak dać trochę mniej)
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 175 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 120 g białej czekolady połamanej na bardzo drobne kawałeczki
Zmiksować sery i śmietankę. Wbijać pojedynczo jajka i miksować dalej. Powoli dodawać cukier miksując. Na koniec dodać mąkę i krótko zmiksować. Wsypać maliny oraz kawałeczki białej czekolady, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na spód. Piec w 180 stopniach przez 45 minut-1 godzinę (środek sernika powinien być ścięty). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
* przepraszam za beznadziejną jakość zdjecia, apart mi ostatnio fiksuje :(
A jak już uruchamiamy piekarnik, to na obiad trzeba podać tartę. Ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
7 komentarze:
maliny i biała czekolada zawsze kuszą. powiedz tylko, jaka jest konsystencja? Ciężka, mazista, kremowa, aksamitna? :)
Połączenie sera, malin, białej czekolady..połączenie doskonałe.. Zazdroszczę takiego serniczka..
biała czekolada z malinami to duet idealny!
z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)
Od dawna marzy mi się sernik. A taki z dodatkiem malin i białej czekolady, to już totalny odjazd!
Pozdrawiam!
białą czekoladę i maliny łączyłam w babeczkach. było pysznie. sernik zapowiada się jeszcze cudniej.
Cukrowa wróżko, sernik jest moim zdaniem bardziej z tych zbitych ale też wilgotnych.
Prześlij komentarz