Chlebek cukiniowy na jogurcie z migdałami

8 lip 2010

Lekkie i wilgotne ciasto. I ta zieleń!!

Chlebek cukiniowy na jogurcie z migdałami

Przepis z bloga Kasi: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/05/Chlebek-cukiniowy-z-jogurtem-i-orzechami.html
  • 1 szklanka podpieczonych i pokruszynych płatków migdałowych (można użyć też orzechów)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 średnia cukinia starta na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką)
Cukinię odcisnąć. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą, oraz migdały, wymieszać. Kiedy wszystko się dokładnie połączy wmieszać cukinię. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki (piekłam w keksówce 16 x 8 cm) i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.

9 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Jestem jak najbardziej na TAK;)

viridianka pisze...

taki kolor jak moje wczorajsze ciasto pistacjowe! tyle że z cukinią, świetnie się prezentuje.

kasiaaaa24 pisze...

W tamtym roku piekłam chlebek cukiniowy i bardzo mi smakował. Kto by pomyślał, że ciasto z warzywem może byc takie dobre :)

Alivea pisze...

Szalenie oryginalny, zapisuje do wypróbowania! Musi być pyszny, uwielbiam cukinię :)

asieja pisze...

strasznie fajna ta zieleń :-)

aga pisze...

wyglada bardzo smakowicie i jeszcze ten fajny kolorek :) a smakuje jak ciasto?
musze wyprobowac ten przepis...

myniolinka pisze...

zapiszę bo w zeszłym roku zakochałam się w cukiniowych wypiekach... czekam niecierpliwie na moją cukinię:)

Arvén pisze...

Jaki szałowy kolor! :D

Mafilka pisze...

Jaki ładny.... :))