Lekkie i wilgotne ciasto. I ta zieleń!!
Chlebek cukiniowy na jogurcie z migdałami
Przepis z bloga Kasi: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/05/Chlebek-cukiniowy-z-jogurtem-i-orzechami.html
- 1 szklanka podpieczonych i pokruszynych płatków migdałowych (można użyć też orzechów)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 średnia cukinia starta na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką)
Cukinię odcisnąć. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą, oraz migdały, wymieszać. Kiedy wszystko się dokładnie połączy wmieszać cukinię. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki (piekłam w keksówce 16 x 8 cm) i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
9 komentarze:
Jestem jak najbardziej na TAK;)
taki kolor jak moje wczorajsze ciasto pistacjowe! tyle że z cukinią, świetnie się prezentuje.
W tamtym roku piekłam chlebek cukiniowy i bardzo mi smakował. Kto by pomyślał, że ciasto z warzywem może byc takie dobre :)
Szalenie oryginalny, zapisuje do wypróbowania! Musi być pyszny, uwielbiam cukinię :)
strasznie fajna ta zieleń :-)
wyglada bardzo smakowicie i jeszcze ten fajny kolorek :) a smakuje jak ciasto?
musze wyprobowac ten przepis...
zapiszę bo w zeszłym roku zakochałam się w cukiniowych wypiekach... czekam niecierpliwie na moją cukinię:)
Jaki szałowy kolor! :D
Jaki ładny.... :))
Prześlij komentarz