Od zawsze chciałam zrobić pavlovą, ale też od zawsze odstręczała mnie od niej bita śmietana. Jestem z tych niewielu pewnie osób, które nie cierpią bitej śmietany. Wpadłam jednak na pomysł, żeby zastąpić ją serkiem wymieszanym z homogenizowaną śmietaną 12%. Do tego cytryna, trochę cukru i powstała godna masa gotowa udekorować pavlovą. Przepraszam tym samym wszystkich konserwatywnych zwolenników pavlovej z bitą śmietaną :)
Pavlova z cytrynowym serkiem i owocami
- białka z 6 jaj
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
- 250 g serka kremowego (użyłam zwykłego twarogu półtłustego i rozdrobniłam go widelcem-stąd widoczne w mojej masie drobne grudki, które oczywiście nie odejmują nic ze smaku)
- 150 g śmietany homogenizowanej 12% lub 18%
- skórka i sok z 1 cytryny
- cukier puder - według upodobań
Na krótko przed podaniem przełożyć odwróconą bezę płaski talerz. Wyłożyć na nią masę serową a na samym wierzchu udekorować owocami (u mnie maliny i brzoskwinie).
6 komentarze:
można nie lubic bitej śmietany? naprawdę? :-) zadziwiające. jest taka przyjemnie słodka i pyszna przecież. no ale i tak bardzo mi się podoba serkowa zamiana.
Asiejo, to nawet nie jest zwykłe "nie lubienie". To jest "nie cierpienie!" :)
Ja tam bitą śmietanę uwielbiam :) Ale pomysł miałaś nie zły i przynajmniej mogłaś wreszcie ją upiec :)
Pozdrawiam :)
Kurczęę... nie lubić bitej śmietany! Oczywiście, że ograniczone ilości, bo po większych muli niemiłosiernie, ale nie lubić w ogóle?! Jejku.
Ale ta zmiana całkiem ciekawa i przyjemna dla guzików od spodni. ;))
Pozdrawiam!
taka pavlova tez napewno jest smaczna!
Hmn a wiesz ze to calkiem niezly pomysl ;)
Czestuje sie wirtualnie:)
Prześlij komentarz