W taki oto sposób spożytkowałam pierwsze w tym roku czereśnie:
Kruche ciasto z czereśniami
Przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Kruche-ciasto-z-czeresniami.html
CIASTO:
- 500 g mąki
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wstawić na 2 godziny do lodówki, a drugą do zamrażarki. Po tym czasie jedną część wyjąć i rozwałkować na blaszkę (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm). Ponakłuwać widelcem i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.
MASA I PIANKA:
- ok. 700 g czereśni
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 białek
- 1 kisiel wiśniowy bez cukru (proszek)
- bułka tarta lub wiórki kokosowe
Podpieczone ciasto kruche posypać kilkoma łyżkami bułki tartej lub wiórkami kokosowymi (zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców). Wyłożyć gęsto owoce. Białka ubić na szytwno z cukrem pudrem. Dodać kisiel i ubić. Piankę wyłożyć na owocę, a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w 170 stopniach 45-50 minut.
7 komentarze:
Najlepsze z najlepszych;)
czereśnie są obecnie u mnie taaakie drogie :/ a zjadłabym coś pysznego z nimi, zapewne jakiś deserek (:
wygląda niemożliwie pysznie!
Wygląda bosko. U mnie tez czeresnie sa strasznie drogie.
Wspaniałe ciasto:)
Wyobrazam sobie jak rozplywa sie w ustach.
ta pianka strasznie jest fajna
Prześlij komentarz