Kruche ciasto z czereśniami

12 lip 2010

W taki oto sposób spożytkowałam pierwsze w tym roku czereśnie:

Kruche ciasto z czereśniami


Przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Kruche-ciasto-z-czeresniami.html

CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wstawić na 2 godziny do lodówki, a drugą do zamrażarki. Po tym czasie jedną część wyjąć i rozwałkować na blaszkę (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm). Ponakłuwać widelcem i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.

MASA I PIANKA:
  • ok. 700 g czereśni
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 białek
  • 1 kisiel wiśniowy bez cukru (proszek)
  • bułka tarta lub wiórki kokosowe
Podpieczone ciasto kruche posypać kilkoma łyżkami bułki tartej lub wiórkami kokosowymi (zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców). Wyłożyć gęsto owoce. Białka ubić na szytwno z cukrem pudrem. Dodać kisiel i ubić. Piankę wyłożyć na owocę, a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w 170 stopniach 45-50 minut.

7 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Najlepsze z najlepszych;)

viridianka pisze...

czereśnie są obecnie u mnie taaakie drogie :/ a zjadłabym coś pysznego z nimi, zapewne jakiś deserek (:

Paula pisze...

wygląda niemożliwie pysznie!

emma001 pisze...

Wygląda bosko. U mnie tez czeresnie sa strasznie drogie.

wiosenka27 pisze...

Wspaniałe ciasto:)

http://kasiula.blog4ever.com pisze...

Wyobrazam sobie jak rozplywa sie w ustach.

asieja pisze...

ta pianka strasznie jest fajna