Moje ulubione bułeczki, mięciutkie, długo zachowujące świeżość i pasujące zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam!
Razowe bułeczki z mąką żytnią
- 290 ml wody*
- 280 g mąki pszennej razowej chlebowej
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 115 g mąki żytniej
- 2 łyżki mleka w proszku *
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g miękkiego masła
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na ok. 10 równych bułeczek, wyłożyć je na blaszkę do pieczenia, obsypać mąką i odstawić pod przykryciem na 40 minut. W każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (np. końcem drewnianej łyżki) i ponownie odstawić na 5 minut. Piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.
2 komentarze:
uwielbiam takie bułeczki na śniadanie zjadać :)
mój ulubiony kształt bułeczek
Prześlij komentarz