Razowe bułeczki z mąką żytnią

1 cze 2010

Moje ulubione bułeczki, mięciutkie, długo zachowujące świeżość i pasujące zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam!

Razowe bułeczki z mąką żytnią

Przepis znaleziony na Moich Wypiekach: http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Buleczki-razowe-z-maka-zytnia.html
  • 290 ml wody*
  • 280 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 115 g mąki żytniej
  • 2 łyżki mleka w proszku *
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
* wodę zastąpiłam mlekiem, a pominęłam mleko w proszku

Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na ok. 10 równych bułeczek, wyłożyć je na blaszkę do pieczenia, obsypać mąką i odstawić pod przykryciem na 40 minut. W każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (np. końcem drewnianej łyżki) i ponownie odstawić na 5 minut. Piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.

2 komentarze:

Paula pisze...

uwielbiam takie bułeczki na śniadanie zjadać :)

asieja pisze...

mój ulubiony kształt bułeczek