Cytrynowe lody jogurtowe

11 cze 2010

Czy może być coś lepszego na upał od cudownie orzeźwiających, niskokalorycznych lodów cytrynowych domowej roboty?

Cytrynowe lody jogurtowe

Przepis z : http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Cytrynowe-lody-jogurtowe.html

Na 1 litr lodów:
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego (greckiego, bałkańskiego)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sok z 2-3 cytryn
  • 100 g cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i dobrze schłodzić w lodówce. Ochłodzoną masę przelać do kontenera, umieścić w zamrażarce. Podczas mrożenia zmiksować kilka razy, by rozbić tworzące się kryształki lodu.

3 komentarze:

Paula pisze...

niedługo zrobię :)

Arvén pisze...

Nie przepadałam jakoś za lodami owocowymi, ale w taki upał czekoladowe w życiu by mi nie weszły - właśnie coś takiego, orzeźwiającego jest człowiekowi teraz potrzebne...

Marta pisze...

Paula, polecam!
Arven, ja też nie przepadam za lodami owocowymi (wolę śmietankowe, waniliowe czy karmelowe). Ale te są tak cudnie orzeźwiające, że grzech nie spróbować w taki upał!