Pancakes marchewkowo-jabłkowe

30 cze 2010

Na pewno nie jest to danie na tzw. szybcika - ucieranie marchwi i jabłek jest dość uciążliwie (łagodnie mówiąc), ale czasem się przydaje np. dla celów odstresowawczych bądź też dla wzmacniania bicepsów :) Warto jednak się napracować, bo efekt jest przepyszny.

Pancakes marchewkowo-jabłkowe

Przepis pochodzi z tej strony: http://www.tasteofhome.com/Recipes/Carrot-Pancakes
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • garść posiekanych orzechów (np. pekanów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (użyłam białego)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • 3/4 szklanki marchwi startej na dość grubych oczkach
  • 1/4 szklanki startego jabłka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W jednej misce wymieszać mąkę, orzechy, proszek i przyprawy. W drugiej - jajko, cukier, mleko. tłuszcz i wanilię. Zawartość obu misek połączyć i dodać marchew i jabłko. Wymieszać. Patelnie posmarować tłuszczem, smażyć placuszki z obu stron. Przewracać na drugą stronę gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki. Można podawać z serkiem:
  • 2 łyżeczki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g serka kremowego
  • 1/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki wymieszać i podawać z placuszkami.

7 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Uwielbiam pancakes. Z marchewką jeszcze nie próbowałam:)

aga pisze...

takich pancakes to jeszcze nie jadlam, musze sprobowac, bo przepis jest ciekawy z tym dodatkiem marchewki

Olciaky pisze...

Mmm.. mniam, mniam, mniam:)
Ale zdrowe pyszności upichciłaś:)
Mniamniuśne śniadanko.
Zrobię je sobie kiedyś.

emma001 pisze...

Bogate w składniki ;)
Smakowite ;)

Arvén pisze...

Świetnie wyglądają...chyba im poświęcę trochę siły moich wątłych bicepsów :)

anytsujx pisze...

Pysznie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała ;, pozdrawiam :))

asieja pisze...

strasznie fajna ta lista składników!