Sezon na truskawki trwa. Warto więc zafundować sobie takie oto maślane ciasto, w którym żadna "warstwa" nie gra pierwszej roli: ciasto, truskawki i masa serowa idealnie się przenikają i komponują.
Ciasto truskawkowe z sernikową falą
MASA SEROWA:
- 200 g serka kremowego (użyłam serka "poznańskiego"; może być ser z wiaderka)
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru białego
- 175 g cukru muscovado-ciemnego (niestety akurat nie posiadałam, więc użyłam zwykłego cukru)
- 3 średnie jajka
- 175 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g truskawek (w oryginale - śliwki)
W drugim naczyniu zmiksować masło z 175 g cukru, następnie wbić 3 jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać aż masa stanie się gładka i kremowa.
Forme 28x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam z półtorej porcji w tortownicy 24 cm). Połowę ciasta wlać do formy, na nią połowę masy sernikowej i połowę truskawek. Powtórzyć - ciasto, masa serowa i truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-45 minut.
6 komentarze:
serowo truskawkowa równowaga.. :-)
I o to w życiu się rozchodzi ;)
Mmm... Aż się rozmarzyłam.
Już na odległość widzę, że darzę to ciasto ogromnym uwielbieniem. ;)
Pozdrawiam!
Dla mnie wszędzie gdzie jest ser to już jest super, A tam gdzie są jeszcze truskawki to jest już mega ekstra :)
a tydzien temu szukałam czegoś takiego bezskuecznie. : <
To ja poprosze kawaleczek do kawki :) To ciasto musi byc przepyszne.
Prześlij komentarz