Ciasto z jabłkami, jogurtem i mąką razową

18 maj 2010

Skończyłam uczelnię medyczną, więc powinnam promować zdrowe odżywanie się. Prezentuję więc ciasto, które w zasadzie można uznać za zdrowsze od innych - nie zawiera tłuszczu, jest lekkie, z dodatkiem mąki razowej i jabłek. Dietę złożoną z ciast w takim stylu mogłabym stosować na okrągło :)

Ciasto z jabłkami, jogurtem i mąką razową

Przepis na ciasto pochodzi z Kuchni Agaty: http://kuchniaagaty.blogspot.com/2009/09/ciasto-z-gruszkami-jogurtem-i-maka.html

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 3 jajka
  • 100 g brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka (można też użyć gruszek)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: migdały w płatkach na wierzch
Jabłka pokroić w kosteczkę. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać jogurt, wymieszać. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka. Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem (piekłam w keksówce o wymiarach 20cm x 8 cm). Na wierzch można wyłożyć kilka plasterków jabłek, które posypać cukrem i np. płatkami migdałów (ja wyłożyłam kilka suszonych śliwek). Piec 45-50 minut w 180 stopniach.

5 komentarze:

Paula pisze...

mmm kojarzy mi się z dzieciństwem :) pyszne!

Mysza pisze...

Nie no, genialne. Pewnie nie jest to szczyt sztuki cukierniczej, ale dla kogoś kto powinien się ograniczać ;) to całkiem niezła propozycja. A przynajmniej nie wywołująca wyrzutów sumienia. Ja bym pokombinowała z ciastem, by można w nie było zawinąć uduszone wcześniej (z mniejszą ilością cukru, za to z rodzynkami) jabłka. Albo hm... można wyczarować spód z ciasta z w/w składników (ktos wie jak?).Póki co nie mam swojej kuchni i piekarnika. ;) Pozdrawiam.

asieja pisze...

te duże kawałki jabłek.. i cynamon. cudne ciasto.

Anonimowy pisze...

A czy dodanie mąki pszennej jest konieczne? Czy wystarczy tylko razowa?

Unknown pisze...

a czy może być tortownicy o średnicy 24 ?