Pierwszy raz przygotowywałam deser na bazie maślanki i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Nie mogłam za wiele spróbować (dieta poszpitalna), ale z tego co udało mi się wyczuć jest bardzo, bardzo dobry. Zmniejszyłam trochę ilość cukru a zwiększyłam wanilię. Polecam!
Waniliowy deser maślankowy
Przepis z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/deser_maslankowy/przepis.html
- 3 i pół łyżeczki żelatyny w proszku (lub 15 g w listkach)
- 1 laska wanilii
- 150 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru (na Kwestii Smaku 8)
- 300 ml maślanki
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić. Z laski wanilii wydłubać ziarenka i wrzucić je, razem z laską, do rondelka. Dodać 75 ml śmietanki, cukier i podgrzać aż cukier się rozpuści (nie gotować). Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Przelać przez sitko do miseczki, dodać maślankę. 75 ml śmietanki ubić na sztywno i połączyć z masą. Masę przelać do 3 ramekinów, filiżanek o pojemności 150 ml. Wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Po stężeniu wykładać na talerzyki zanurzając wcześniej pojemniczki w ciepłej wodzie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz