Tarto-serniko-mako-coś :)

5 mar 2010

Pomieszanie moich ulubionych smaków, czyli sernika, kruchego ciasta oraz masy makowej. Do tego przełamujące słodkość dżem z czarnych porzeczek i jabłka na wierzchu. Ponieważ bardzo lubię, jak mak chrzęści mi między zębami nie mieliłam go, tylko zagotowałam z dodatkami. Ale zmielenie też oczywiście jest wskazane.

Tarta sernikowo-makowa

Inspirowane przepisem z White Plate: http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/sernik-z-mas-makow-i-winiami.html

SPÓD:
  • 250 g mąki
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 120 g cukru pudru
Składniki szybko wymieszać, zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

MASA SEROWA:
  • 400 g zmielonego sera
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią (około 3 łyżki)
Zmiksować ser z cukrami. Wbijać pojedynczo jajka i zmiksować na gładką masę.

MASA MAKOWA:
  • 200 g maku zmielonego 3-krotnie
  • 3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego i ciemnego brązowego cukru muscovado)
  • ok. 20 g miodu (użyłam miodu gryczanego)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych suszonych moreli
  • 1 jajko
Mak utrzeć z cukrem i żóltkiem. Dodać miód i bakalie, wymieszać. Białko ubić na sztywno i wymieszać z masą.

ORAZ:
  • Kilka łyżek kwaśnego dżemu
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
Kruchym spodem wyłożyć formę na tartę o średnicy ok.23 cm. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 st. przez 10 minut. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem. Wylać masę serową, a następnie masę makową. Wyłożyć plasterki jabłek i piec przez 45-50 minut w 170 st.

2 komentarze:

asiejka pisze...

aleś namieszała :-)
sernik i makowiec to i moje ulubione ciasta
to ja się piszę na kawałeczek..

Ivon pisze...

Mniamć to dopiero uczta dla mego podniebienia :))))