Pomieszanie moich ulubionych smaków, czyli sernika, kruchego ciasta oraz masy makowej. Do tego przełamujące słodkość dżem z czarnych porzeczek i jabłka na wierzchu. Ponieważ bardzo lubię, jak mak chrzęści mi między zębami nie mieliłam go, tylko zagotowałam z dodatkami. Ale zmielenie też oczywiście jest wskazane.
Tarta sernikowo-makowa
SPÓD:
- 250 g mąki
- 120 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 120 g cukru pudru
MASA SEROWA:
- 400 g zmielonego sera
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- cukier z prawdziwą wanilią (około 3 łyżki)
MASA MAKOWA:
- 200 g maku zmielonego 3-krotnie
- 3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego i ciemnego brązowego cukru muscovado)
- ok. 20 g miodu (użyłam miodu gryczanego)
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych suszonych moreli
- 1 jajko
ORAZ:
- Kilka łyżek kwaśnego dżemu
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
2 komentarze:
aleś namieszała :-)
sernik i makowiec to i moje ulubione ciasta
to ja się piszę na kawałeczek..
Mniamć to dopiero uczta dla mego podniebienia :))))
Prześlij komentarz