Irlandzki keks bananowy

22 mar 2010

Niesamowicie aromatyczne ciasto, dość ciężkie, mokre i (powtarzam się) niesamowicie aromatyczne! Najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam.

Irlandzki keks bananowy

Przepis Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2010/02/irlandzki-keks-bananowy.html

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g otrębów pszennych
  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 200 g cukru (użyłam brązowego cukru)
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki posiekanych daktyli (u Liski - posiekane orzechy)
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka i zmiksować. W osobnej misce wymieszać suche składniki i dodać do masy maślanej na zmianę z bananami. Na końcu wmieszać jogurt. Ciasto wlać do keksówki o długości np. 30 cm, piec 60-80 minut w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

0 komentarze: