„Doskonałość”. Według Słownika języka polskiego: odznaczanie się najwyższą jakością, posiadanie wszelkich zalet. Według mnie: zachód słońca na hiszpańskim niebie, ryba po grecku mojej mamy, Zatoka Wraku na Zakynthos, perfumy Organza Indecence, mój pierścionek zaręczynowy, lody na plaży w Handaya, buty od Christiana Louboutin’a oraz WŁAŚNIE TEN sernik. Doskonały.
Sernik waniliowy
Przepis podaję za Asią z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_waniliowy/przepis.html
Spód:
- 5 pojedynczych batoników Twix
- 125 g ciastek Digestive
- 50 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie pokruszyć (używam do tego celu tłuczka do mięsa). Batony Twix posiekać. Całość wymieszać z masłem i wcisnąć w dno wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 23-25 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 920 g twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie zmielonego
- 60 g miękkiego (nie stopionego) masła
- 225 ml śmietanki kremówki
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (nie kryształu!)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam)
Oraz:
- sos truskawkowy (wiśniowy/malinowy) z całymi kawałkami owoców
Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając resztę cukru.
Łyżką wymieszać twaróg z żółtkami. Dodać mąkę, proszek, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka wanilii. Delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę wyłożyć na spód z ciastek. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut (piekłam z termoobiegiem). Po upieczeniu sernik nie będzie całkowicie ścięty; powinien być sprężysty (ale nie płynny w środku). Wystudzić sernik najpierw w zamkniętym a potem w otwartym piekarniku. Po dokładnym ostygnięciu wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z sosem z owoców.
3 komentarze:
to sernik bardziej puszysty czy bardziej zwarty? Mam nadzieję, że zwarty! :]
Za to ciekawie wyglądają te twixy w przepisie na spod. :]
Cudownie wygląda ;) dawno nie robiłam serniczka
Cukrowa Wróżko, sernik jest bardziej puszysty. Ja też wolę zwarte serniki, ale ten jest naprawdę warty grzechu.
Dziękuję Gosiu :)
Prześlij komentarz